Kövess minket:
Eseménynaptár
2020. január
H
K
Sz
CS
P
Szo
V
 
 
1
2
3
4
5
6
8
9
11
12
13
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Összes esemény ›

Főoldal / Hírek / Két hét külföldön – ingyen!

Két hét külföldön – ingyen!

2020. január 09.

Az Egyesült Királyságba, Írországba, Máltára, Németországba, Ausztriába és Franciaországba utazhatnak el azok a diákok, akik jelentkeznek Külföldi Nyelvtanulási Programba. Két hét, teljes ellátás, méghozzá ingyen – ez jár azoknak a tanulóknak, akik felvételt nyernek. Az első csoportok 2020 nyarán utazhatnak ki.

Itt a lehetőség jobban megismerkedni az Európai Unió országaival. Például Máltával, Franciaországgal, Írországgal, vagy éppen Németországgal. De ott van még Ausztria is, esetleg az Egyesült Királyság.  A közelmúltban elindult egy olyan program, aminek köszönhetően középiskolás diákok – első körben gimnazisták és szakgimnazisták – utazhatnak külföldre nyelvtanulás céljából. Az első csoportok már ez év nyarán el is indulhatnak. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által indított és a Tempus Közalapítvány által megvalósított program legfőbb célja a nyelvtudás erősítése, a nyelvtanulás hatékonyabb tétele.  A tanulók osztályfőnöküknél jelentkezhetnek.

A program ingyenes

A nyelvi program a célországokban való nyelvtanulásra teljeskörű támogatást nyújt, tehát fedezi a külföldi nyelvtanfolyam díját, a kiutazás költségeit, a külföldi szállást és ellátást, a célországon belüli, a nyelvtanfolyamon való részvételhez szükséges utazási költségeket (pl. reptéri transzfer díját, napi tömegközlekedés költségét). A tanulónak emellett még egy kis „zsebpénz” is jár, egészen pontosan 200 euro költőpénz. A tanulók a támogatást még a tervezett kiutazás előtt megkapják, így önerő, előfinanszírozás nem lesz szükséges.

A tervek szerint a programba felvételt nyert tanulókra heti 20X45 percnyi nyelvoktatás vár, 8-15 fős csoportokban, anyanyelvi tanárokkal. A választott országban történő nyelvtanulás a következő formákban valósulhat meg:

a hazai középiskolák (vagy fenntartók) által szervezett csoportos kiutazás és részvétel a minősített külföldi nyelviskolák által kínált nyelvtanfolyamon az adott tanévet követő nyári szünetben;

tanulók egyéni kiutazása és részvétele a minősített külföldi nyelviskolák által kínált nyelvtanfolyamon az adott tanévet követő nyári szünetben;

a hazai középiskolák által a partnerintézményekkel közösen szervezett projektalapú mobilitás a célországokban az április 1-től november 1-ig terjedő időszakban. E mobilitásoknak is a tanulók idegennyelv-tudásának fejlesztése a fő célja.

A tanulás mellett persze szabadidős tevékenységekből sem lesz hiány, amelyeken tovább lehet majd csiszolni a nyelvtudást. A kulturális programokkal a diákoknak lehetőségük lesz a célnyelvi ország kultúrájának, szokásainak megismerésére.

A nyelviskolák az újrakezdőtől a felsőfokú szintig ajánlanak tanfolyamokat, a szintfelmérést a fogadó nyelviskola végzi, tehát az a cél, hogy mindenki a megfelelő nyelvi szinten, sokszínű, soknemzetiségű csoportban tanulja az idegen nyelvet.

A programban résztvevőket minden esetben egy kíséri majd egy tanár is, aki együttműködik a célország nyelviskolájával, a hatóságokkal, a magyar konzulátussal. A mellékletre kattintva egy szülői tájékoztatót találnak: 

Szülői tájékoztató

Érdeklődés esetén mindenképpen keressék azt a tagiskolánkat, ahol gyermekük tanul.

A nyitókép illusztráció, forrása: Pixabay. 

  
  
© 2019 Szekszárdi Szakképzési Centrum / Minden Jog Fenntartva