Szalagtűző a Vendéglátó Tagintézményben

2014.12.04.

Életük egyik nagy napja - szalagot kaptak a Szekszárdi SZC Vendéglátó Szakképző Iskolájának diákjai.

Színpompás és neves eseményre került sor a napokban, hiszen a Szekszárdi SZC Vendéglátó Szakképző Iskolájának végzős diákjaira feltűzték a szalagot! A szalagtűző ünnepség kötelező eleme volt a már említett kis szimbólum, a sok színpompás ruha, a rengeteg könny és meghatódott végzősök, tanárok, szülők, hozzátartozók!

Ennek a posztnak pedig - nem lehet kérdés - kötelező tartozéka egy megagigabrutál nagy képgaléria! Lehet nézelődni, csemegézni, meghatódni! Mi az utóbbin már túl vagyunk!

Apropó! Önök tudják, hogy honnan is ered a szalagtűzés? Nem? Akkor íme egy rövid történet a képek mellé! :)

."..a szalagavató bálok hagyománya majdnem kétszáz éves múltra tekint vissza, és a feljegyzések szerint az 1830-as években, Selmecbányán rendezték az elsőt. Azokban az időkben még az volt a neve a hagyománynak, hogy “valétálás”, ami a latin eredetű “Valete” szóból ered, ami annyit jelent, hogy “Éljetek boldogul!”. Alapvetően a szokások nem sokat változtak azóta sem. A szalag az iskolához tartozás, az identitás jelképe, melyet a végzős diákok szíve fölé, az elválás szimbolizálásaként tűztek fel.

Régen a legidősebb diák egy botra tűzött tölgycsokrot vitt elöl, mögötte pedig a többiek kalapjára volt egy-egy tölgyfa levél tűzve, így sorakoztak fel. Általában egy kerek zöld selyem szalagot tűztek a vállukra, melyből kétféle létezett: az egyik egy rövid karszalag aranyrojtokkal, a másik pedig monogrammal és évszámmal ellátva. Ezután az alsóbb éves diákok fáklyás menettel kísérték ki a végzősöket a város kapujáig, ahol szimbolikusan egy fenékberúgással búcsúztak el tőlük. A diákok innen egyenesen a vigadóba vonultak, ahol egy bál zárta az ünnepséget." (a szöveg forrása: internet)