Elektronikus Lakossági Bűnmegelőzési Információs Rendszer

ELBIR - Elektronikus Lakossági Bűnmegelőzési Információs Rendszer

 

Az Európai Unió kezdeményezésére február első hete a „Biztonságosabb Internet Hete”. Az esemény célja, hogy felhívja a szélesebb közönség, ezen belül is elsősorban a gyermekek és fiatalok figyelmét a mobiltelefonok és az online technológiák tudatosabb és biztonságosabb használatára.

Mint tudjuk, az internet egy rendkívül hasznos felület, ám csak akkor tudjuk az előnyeit élvezni, ha elővigyázatosak vagyunk.  A világhálón való szörfölés ugyanis komoly károkat okozhat. Az egyik legnagyobb veszélyforrás az, hogy az interneten senkinek nincs „arca”, maszk mögé bújva pedig bárki, bárminek kiadhatja magát. A gyerekek, fiatalkorúak esetében ezért is nagyon fontos, hogy a szülő tudjon arról, kivel tart kapcsolatot a gyermeke, így fel tudja hívni a figyelmét a veszélyre, ha pedig probléma adódik, közösen megoldást tudnak találni rá.

 

Említést érdemelnek a belépésekhez szükséges jelszavak is, melyek kitalálását, megjegyzését, valamint újból-  és újból való beírását az emberek többsége egy felesleges tehernek érzi, így sokan igyekeznek a lehető legegyszerűbb megoldást megtalálni: könnyen megjegyezhető és begépelhető jelszót kreálni. Ezzel viszont azok is tisztában vannak, akik visszaélnének az adatainkkal, így minél egyszerűbb jelszót találunk ki, annál gyorsabban fejtik meg mások.

Számolni kell azzal is, hogy az internet „nem felejt”, vagyis ami felkerül a világhálóra, az nagy valószínűséggel ott is marad.  Kétszer is meg kell tehát gondolni, hogy milyen képet vagy tartalmat töltünk fel, hiszen beláthatatlan következményekkel járhat egy-egy kép, de hozzászólás is.

További problémát okozhat, hogy sokan ellenállhatatlan vágyat éreznek arra, hogy megosszák ismerőseikkel, mikor-hol tartózkodnak, és mit csinálnak éppen. Ezzel csak akkor van gond, ha az információ illetéktelen személy „kezébe kerül”, aki kapva kap az alkalmon. Könnyen előfordulhat, hogy mire a család hazaér, már csak hűlt helyét találja értékeinek.

Bár a gyerekek el sem tudják képzelni az életüket a számítógép és az internet nélkül, érdemes beszélgetni velük arról, hogy a virtuális valóság soha nem ad annyi élményt, mint az a világ, ami a szobán kívül vár rájuk. A közösségi média veszélyeiről egy tájékoztató kisfilm is készült, melyet a  https://www.youtube.com/watch?v=VpYiH8HCwxY oldalon lehet megtekinteni.

 

A Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Alosztályának munkatársai felhívják a fiatalok figyelmet a közösségi oldalak veszélyeire:

 • Utólag dicsekedj az utazásaiddal, a programjaiddal, ne előtte és ne az utazás, nyaralás alatt!
 • Ne adj meg pontos lakcímet, vagy ennek kiderítéséhez információkat!
 • Ne tégy fel fotókat értéktárgyaidról!
 • Információt csak ismerőseiddel ossz meg!
 • Óvatosan ismerkedj!

A szülőknek figyelmét az alábbiakra hívja fel:

 • Legyen tudatos internethasználó, mindig kételkedjen és tanítsa meg gyermekét is erre, ne gyűjtsön ismerősöket és like-okat!
 • Csak valós ismerőseit jelölje be ismerősnek, idegenekkel ne chateljen!
 • Ne legyen nyilvános a profilja: a személyes adatait, a megosztott tartalmakat csak az ismerősei láthassák!
 • Mellőzze az aktuális tartózkodási helyének beazonosítását lehetővé tevő információk megosztását!
 • Csak olyan bejegyzést, fényképet osszon meg, amit bármilyen körülmények között fel tud vállalni, erre tanítsa meg gyermekét is!
 • Sohase adja ki a jelszavát!
 • E-mailben ne adja meg személyes adatait, jelszavát, bankkártya-, bankszámlaszámát.
 • Ismeretlen feladótól származó e-maileket ne nyisson meg!
 • Más által is használt számítógépen – ha befejezte az internethasználatát – minden esetben jelentkezzen ki a közösségi oldalról, levelezéséből! A böngésző bezárása nem elegendő!
 • Ha úgy érzi, hogy az interneten  bűncselekmény áldozat lett, kérjen azonnal segítséget az alábbi elérhetőségek egyikén www.kek-vonal.hu, www.biztonsagosinternet.hu, illetve a rendőrség ismert elérhetőségein.

A biztonságos internetezéssel kapcsolatban hasznos információk találhatók az alábbi honlapokon:

www.saferinternet.hu;
www.biztonsagosbongeszes.org;
www.internethotline.hu;
www.biztonsagosinternet.hu;
www.kek-vonal.hu.

Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság
Bűnügyi Igazgatóság
Bűnügyi Osztály
Bűnmegelőzési Alosztály

7100 Szekszárd, Mészáros L. u. 19-21. 7101 Szekszárd, Pf.:86.
74/501-150, Fax.: 23/31-10.